BLOG

<< terug

Begrip van de maanden november en december 2011: EMOTICON

Als vertaler houd ik van woorden. Dat hoort zo en dat is zo. In al hun beminnelijke onvolmaaktheid schieten ze echter ook tekort. Het bedoelde beeld of gevoel wordt nooit helemaal juist uitgedrukt. Dit ondervind ik nog sterker wanneer ik me in mijn vrije tijd waag aan pogingen tot dichtkunst of proza. Natuurlijk biedt dit ook uitdaging en inspiratie. Want enerzijds liggen misverstanden op de loer, maar anderzijds lonkt de verfraaiing van het alledaagse. In de digitale communicatie is daar iets op gevonden. Basale emoties vinden hun heil bij het emoticon.

Het emoticon is vrij duidelijk. Toch is het ook verraderlijk. De keuze van één leesteken kan de toon van een bericht bepalen. :) is een wereld van verschil met :(. Het gekke is dat de dubbele punt en het haakje niet eens meer een kwartslag gedraaid hoeven te worden om te worden begrepen. Ik heb ze ook met de hand geschreven gezien. Dat is prima, want na aanvankelijke scepsis ben ik inmiddels om. Ik gebruik :) het meest. Dit kan woorden verzachten, grappen verhelderen en stiltes verfraaien. Bijna als een echte glimlach.

Extreme varianten van :) en :( zijn :-D en :-/. De laatste zijn de schaterlach en een afkeurende blik. :-D dient met mate te worden ingezet, maar verdient te allen tijde de voorkeur boven oogverblindend lettermisbruik als ‘hahaha’ of ‘LOL’. :-/ is minder eenduidig. Eerst zag ik er slechts lichte spot in, nu veeleer verwerping. Tot slot noem ik :-S. Dit drukt een soort speelse vertwijfeling uit, zoals wanneer iets totaal anders gelopen is dan voorzien maar zonder ernstige schade. Altijd welkom ter relativering van een wereld vol verwarring en verwarden.

De speelsheid brengt me bij de essentie van het emoticon. In de digitale conversatie fungeert het als speels middel met een speels doel. Het polijst de woorden tot toegankelijk speelgoed. Want voor het echt overbrengen van een boodschap is de volledige lichaamstaal nodig. Voor de rest geldt: speels zijn wij geboren, speels dienen wij te communiceren ;)

"Waarom die haast, weet jij wanneer je werk af is"
"Waarom die haast, weet jij wanneer je werk af is"
<< terug

Pepijn de Boer MA

T: +31 (0)20 3201326

© 2009 LangPep.nl - design by rem-art - powered by webenable