BLOG

<< terug

Begrip van de maanden juni en juli 2012: BESEF VAN TIJD

Een voetbalveld ergens in Amsterdam-Oost. Ik sta met mijn rug naar het doel van de tegenstander. Een medespeler heeft de bal. We hebben oogcontact. Ik noem zijn naam. Hij speelt mij de bal toe. Vlak voor ik aanneem, roept hij iets. Een vertrouwd woord. Ik begrijp dat haast overbodig is. Wanneer hij het even later weer roept, raak ik in de war. Andere spelers wenden hun blik van de bal af. Ze verlaten het veld. Mijn verwarring maakt plaats voor een besef van tijd. Eerst had ik tijd, nu is het tijd.

Ik ben net 18. Zij is net 18. Mijn vrienden zijn net 18. Gisteren nog. Toch is het 2012. Er is zoveel tijd voorbij gevlogen dat het besef handen tekort komt. Het besef van tijd is theoretisch, want het komt van buiten. Een klok die loopt. Een seizoen dat verandert. Een moment dat voorbijgaat. Een moment dat komt. Een lichaam dat minder verdraagt. Een lichaam dat herstelt. Ik zie het, maar ben me geen besef gewaar. Ik heb de tijd niet voelen verstrijken.

Soms denk ik een besef van tijd te ervaren. Bijvoorbeeld als het stil is. Zodra ik weer iets ga doen, is het echter weer verdwenen voor ik het weet. Dat is ook aangenaam. Werk dat afkomt. Een vakantie die nadert. Een baard die groeit. Haren die grijs worden.<< terug

Pepijn de Boer MA

T: +31 (0)20 3201326

2009 LangPep.nl - design by rem-art - powered by webenable