BLOG

<< terug

Begrip van de maanden februari, maart en april 2012: DAGBOEK

Meemaken gaat boven vertellen, roep ik vaak. Dat is op zich vreemd voor iemand die het schrijven liefheeft en graag de lucht laat trillen. Ik maak van dit adagium gebruik wanneer het schrijven erbij inschiet. Mijn blog ligt al drie maanden achter, over films praat ik alleen nog en ik sla soms een voetbalverslag over. Waarin ik echter het meest heb geminderd, is een oervorm van vrij schrijven. Ik heb het over het dagboek.

Op mijn achttiende begon ik een dagboek. Voordien schreef ik voor school wel eens een fantasieverhaal of voor mezelf over een gebeurtenis die indruk maakte. Dagboeken vond ik iets voor pubermeisjes, terminaal zieken en ontdekkingsreizigers. Maar toen ik begon met studeren, begon ik aan een dagelijks verslag van mijn leven. Allicht ervoer ik die tijd als een ontdekkingsreis. Of had ik domweg een drang om elke dag iets te melden.

Ik gebruikte een telegramstijl, met voornamelijk voltooid deelwoorden maar zonder veel weg te laten: “Half tien opgestaan. Ontbeten. Boodschappen gedaan. Gestudeerd. Naar station gelopen.”

Twee jaar later ging ik naar Vitoria en sprak het voor zich dat ik mijn dagboek voortzette. Ik vind het erg vermakelijk om terug te lezen, hoewel de telegramstijl soms meer vragen dan antwoorden oplevert.

Vanwege en soms ook geheel los van verschillende omstandigheden heb ik het daarna diverse keren onderbroken en hervat. Ergens op een kwart van de 15 jaar die sinds mijn eerste dagboek verstreken zijn, is de stijl drastisch veranderd. Sindsdien probeer ik mooi en uitgebreid te schrijven over een beperkt aantal belevenissen.

Na het schrijven van dit blog heb ik eigenlijk wel weer zin om een dagboek te maken. Gewoon omdat ik geniet van het schrijven. Maar misschien laat ik het. Tot ik vertellen weer als meemaken ervaar.<< terug

Pepijn de Boer MA

T: +31 (0)20 3201326

© 2009 LangPep.nl - design by rem-art - powered by webenable