BLOG

<< terug

Begrip van de maand september 2011: DE NEUTRALE TOESCHOUWER

In onze door media beheerste samenleving ventileren veel mensen hun mening. Jammer genoeg gaat dat vaak gepaard met beledigingen. Een ander veel gehoord kritiekpunt is dat die meningen op te weinig kennis van zaken berusten. Ik vind dat geen bezwaar. Dat komt door een gevoel. Alles roept een gevoel op. Daarom vind ik het moeilijk te geloven dat er zoiets bestaat als de neutrale toeschouwer.

De neutrale toeschouwer duikt in Nederland vooral op in het voetbal. Wanneer er veel doelpunten zijn gevallen, werpen beide partijen na afloop vaak op dat de neutrale toeschouwer genoten zal hebben. Lachend vraag ik me dan af wie dat is. Meestal is hij dan al naar huis.

In het leven buiten de bel die voetbal heet, komt het wel eens van pas om je als neutrale toeschouwer op te stellen. Bijvoorbeeld wanneer twee vrienden ruzie hebben of twee geliefden elkaar het leven zuur maken. Maar het is onbegonnen werk. Want zodra je goed kijkt, zeker naar mensen, krijg je er een gevoel bij. Naar mijn partijdige standpunt bestaat de neutrale toeschouwer dan ook alleen in de taal.<< terug

Pepijn de Boer MA

T: +31 (0)20 3201326

2009 LangPep.nl - design by rem-art - powered by webenable