BLOG

<< terug

Begrip van de maand november 2009: RUST

Vier weken geleden brak ik tijdens het beoefenen van mijn geliefde voetbalsport mijn sleutelbeen. Al snel drongen zich een aantal mogelijke onderwerpen voor het volgende blog op: pijnstiller, mitella, wachtkamer, teamgeest of simpelweg sleutelbeen.

Maar uiteindelijk draait het na een botbreuk maar om één ding: rust. Rust kent vele gedaanten, zoals zitten, liggen, toekijken, wachten en loslaten. Met elk van hen heb ik grote moeite. Eén van de redenen dat ik freelancer ben, is immers dat ik elk moment van de dag een eind kan gaan fietsen, rennen of voetballen. Daarna wil ik best rusten.

Rust roest, zegt het Nederlands. Dat is verrassend negatief voor een begrip dat de sleutel is tot herstel. Maar hier is rust ineens luiheid. In het Spaans en Engels wordt ‘rust’ in vergelijkbare zegswijzen dan ook met rust gelaten.

Bij “Rust roest” zijn het natuurlijk vooral de overeenkomstige klanken die het hem doen. In het Nederlands gaat schoonheid soms boven betekenis. Dat vind ik dan weer een rustgevende gedachte.

Aalscholvers in rust
Aalscholvers in rust
<< terug

Pepijn de Boer MA

T: +31 (0)20 3201326

© 2009 LangPep.nl - design by rem-art - powered by webenable