BLOG

<< terug

Begrip van de maand maart 2010: STOEPTEGELS

Vijf jaar nadat ik er woonde, keerde ik deze maand terug naar Andalusië. In mijn dorp was inmiddels een tram aangelegd en een deel van de hoofdstraat vernieuwd. Ook de stoeptegels waren vervangen. Ze leken sterk op de oude tegels, maar ik zag meteen het verschil. Langs de weg aan het strand lagen nog wel de oude. Ik groette de zee en wentelde me in herinneringen.

Ik liep weer over die stoeptegels. De stenen tegels die ik uit duizenden zou herkennen, geribbeld en gekleurd rustend bij de branding. Stoeptegels zo egaal en gaaf als marmer. Stoeptegels waarover een patroon van in elkaar grijpende ruiten geschilderd was dat je alleen in mijn dorp kon vinden. Stoeptegels waarop ik rende, slenterde, zwalkte, schuifelde, stampte en stilstond. Stoeptegels waarop ik mijn eerste stappen zette als vertaler.

Maar het mooiste van deze stoeptegels was dat ze ook nog muziek maakten. Als je er een steen overheen rolde, hoorde je namelijk een xylofoon. Stuiterend over de magische tegels klonk steeds dezelfde boodschap op een andere deun: “Welkom terug!”<< terug

Pepijn de Boer MA

T: +31 (0)20 3201326

© 2009 LangPep.nl - design by rem-art - powered by webenable